Kyllä, mutta valitse mieto versio. Vahva oliiviöljy voi antaa kitkerän maun.
Valmista itse majoneesia ja aiolia sauvasekoittimella
Koskaan aiemmin ei ole ollut yhtä helppoa valmistaa kotona kastikkeita, kuten majoneesia, aiolia ja bearnaisea – tarvitset vain sauvasekoittimen ja muutaman aineksen. Unohda pilalle mennyt kastike, kramppi käsivarressa ja liian monimutkaiset reseptit. Sauvasekoittimen avulla saat kuohkean ja maukkaan lopputuloksen joka kerta. Ohjeistamme sinua askel askeleelta suosikkikastikkeiden valmistuksessa kotona, ja annamme myös hyviä vinkkejä ja vaihtoehtoja erilaisiin aineksiin. Katso koko resepti täältä.

Näistä syistä sinunkin kannattaisi valmistaa itse majoneesia, aiolia ja bearnaisea
Kotitekoisten kastikkeiden valmistaminen sauvasekoittimella ei ainoastaan takaa parempaa makua, vaan se on myös halvempaa ja todella nopeaa. Vain viidessä minuutissa olet valmistanut herkullisen majoneesin tai aiolin, ja parilla lisäaskeleella loihdit myös ylellisen bearnaisekastikkeen, joka sopii melkein mihin ruokiin vain.
Sauvasekoittimella kotitekoisten kastikkeiden valmistamisen etuja:
- Nopeaa: valmista viidessä minuutissa
- Helppoa: ei käsin vatkaamista
- Täydellinen lopputulos: vähäinen epäonnistumisen riski
- Joustavaa: mausta haluamallasi tavalla
Majoneesin resepti sauvasekoittimelle
Tämä on pohjaresepti, josta voit valmistaa klassisen majoneesin tai hyödyntää sitä aioliin tai muihin kastikkeisiin. Katso resepti tästä.
Annosmäärä: Noin 3 dl majoneesia, riittää 6-8 annokseen.
Ainekset:
- 1 kokonainen kananmuna (huoneenlämpöinen)
- 1 rlk valkoviinietikkaa tai sitruunamehua
- 1 tlk dijonsinappia
- 2,5 dl neutraalia öljyä (esim. rypsiöljyä)
- Ripaus suolaa
Tee näin:
- Riko kananmuna korkeaan ja kapeaan kulhoon.
- Lisää sinappi, etikka ja suola.
- Kaada öljy joukkoon hitaasti.
- Aseta sauvasekoitin kulhon pohjalle ja käynnistä.
- Pidä sauvasekoitinta paikallaan 10-15 sekuntia kunnes majoneesi alkaa emulgoitua.
- Nosta sauvasekoitinta hitaasti ylöspäin ja jatka samalla sekoitusta, kunnes öljy on sekoittunut tasaisesti.
- Maista ja lisää tarvittaessa happamuutta, suolaa tai sinappia.
Vinkki: Säilytä majoneesia tiiviissä purkissa jääkaapissa enintään viikko.

Aiolin resepti sauvasekoittimelle
Aioli on valkosipulinen versio majoneesista, ja sopii täydellisesti mereneläville, grilliruoille ja ranskalaisille perunoille. Näin valmistat helposti ja nopeasti aiolia sauvasekoittimen avulla.
Annosmäärä: Noin 3 dl aiolia, riittää 6-8 annokseen.
Ainekset:
- Majoneesin resepti (katso yllä)
- 1-2 valkosipulin kynttä (puristettuna tai raastettuna)
Tee näin:
- Noudata majoneesin reseptiä.
- Lisää lopuksi valkosipuli ja sekoita.
- Mausta vielä sitruunamehulla tai suolalla.
Vinkki: Paahda kokonainen valkosipuli uunissa saadaksesi valkosipulille miedompi ja makeampi maku.
Bearnaisekastikkeen resepti sauvasekoittimelle
Bearnaise voi tuntua haastavalta, mutta sauvasekoittimella sen valmistaa helposti ja nopeasti, ja vältät vispaamasta käsin. Tuloksena kuohkea, herkullinen kastike, joka sopii täydellisesti liharuoille, hampurilaiselle tai grillatulle halloumille.
Annosmäärä: Noin 2,5 dl bearnaisea, riittää 4-6 annokseen.
Ainekset:
- 150g voita
- 2 kananmunan keltuaista
- 1 rlk valkoviinietikkaa
- 1 rlk vettä
- 1 tlk dijonsinappia
- 2 tlk kuivattua rakuunaa (tai 1 rlk tuoretta)
- Suolaa ja valkopippuria
Tee näin:
- Sulata voi kattilassa kunnes se on lämmintä (mutta ei ruskistettua).
- Lisää keltuaiset, etikka, vesi, sinappi, rakuuna ja hieman suolaa korkeaan kulhoon.
- Käynnistä sauvasekoitin ja sekoita muutama sekunti.
- Lisää voi hitaasti kapeana nauhana samalla kun sekoitat.
- Jatka sekoittamista, kunnes kastike on paksuuntunut ja muuttunut kuohkeaksi.
- Mausta vielä rakuunalla, pippurilla tai tilkalla sitruunamehua.
Vinkki: Haluatko raikkaamman version? Lisää joukkoon persiljaa ja ruohosipulia.
Näin pelastat erottuneen kastikkeen sauvasekoittimella
Onko kastikkeesi erottunut? Ei hätää! Näin pelastat helposti erottuneen kastikkeen sauvasekoittimella:
- Riko uusi kananmuna uuteen kulhoon.
- Laske sauvasekoitin kulhoon ja ala sekoittaa.
- Kaada joukkoon erottunut kastike ohuena nauhana sekoituksen aikana.
- Voilà – kastike on pelastettu!
Usein kysyttyjä kysymyksiä majoneesista, aiolista ja bearnaisesta
Voinko käyttää oliiviöljyä?
Pitääkö ainesten olla huoneenlämpöisiä?
Emulgointi helpottuu jos ainekset ovat huoneenlämpöisiä, mutta sauvasekoittimella onnistut usein myös jääkaappikylmien ainesten kanssa.
Voinko maustaa kastikkeita?
Totta kai! Kokeile lisätä niihin chiliä, erilaisia yrttejä, tryffeliöljyä, limeä tai currya vaihtelun vuoksi.
Tutustu Electroluxin valikoimaan
-
SauvasekoittimetSekoita smoothieita, kastikkeita, keittoja, pyreitä ja paljon muuta tehokkaalla sauvasekoittimella.
-
RuoanlaittoVie ruoanlaitto uudelle tasolle innovatiivisten tuotteidemme avulla.
-
ReseptitLöydä insipraatiota ja hyödynnä herkullisia reseptejämme luodaksesi unohtumaton ateria.