Mausteinen suklaakakku

Mausteinen suklaakakku

Suklaa on erinomainen ainesosa, sillä sitä on helppo yhdistää monien muiden ruoka-aineiden kanssa. Se sopii mainiosti yhteen niin makeiden kuin suolaisten ruokien kanssa.

Ainekset (6-8 hengelle)

1 dl maitoa 50 g kookoshiutaleita, 2 ruokalusikallista tummaa kaakaopulveria (myös koristeluun), 50 g hunajaa, 200 g tummaa suklaata (paloina), 150 g suolatonta voita, 3 keskikokoista kananmunaa (erottele keltuainen ja valkuainen), 75 g jauhettuja manteleita, 100 g hienosokeria, 3 dl kuohukermaa, 2 kardemummapalkoa (jauhettuna yhteen manteleiden kanssa)

Tee näin

Vuoraa suorakaiteenmuotoinen vuoka (n. 30 cm x 11 cm) leivinpaperilla. Sekoita maito, kookoshiutaleet, kaakao ja hunaja keskikokoisessa kattilassa. Kiehauta seos keskilämmöllä sekoittaen tasaisesti koko ajan. Siirrä kattila sivuun.

Sulata suklaa ja voi seokseen. Vatkaa keltuaiset yksi kerrallaan seokseen. Lisää jauhetut mantelit ja kardemumma ja puolet sokerista. Vispaa valkuaiset kuohkeaksi marengiksi sähkövispilän avulla ja lisää vispatessa loput sokerista ruokalusikallinen kerrallaan. Vatkaa kolmannes marengista suklaaseokseen. Lisää loput marengista seokseen kevyesti kääntäen ja varmista että seos on tasainen. Kaada seos vuokaan ja laita uuniin 40 minuutiksi 180 asteeseen. Anna jäähtyä ennen tarjoilua. Sirottele kaakaojauhetta jäähtyneen kakun päälle ja tarjoile kuohukerman kanssa.

Käytännön vinkit

Kun valitset suklaata

Varmista, että suklaassa ei ole vaaleaa, jauhemaista pintaa. Tämä saattaa olla osoitus siitä, että suklaa on kertaalleen sulanut ja kovettunut uudestaan, tai että sitä ei ole säilytetty oikein. Hyvälaatuinen suklaa napsahtaa poikki murenematta.

Säilytys

Älä säilytä suklaata pakastimessa tai jääkaapissa, sillä se saattaa muuttaa suklaan koostumusta otettaessa ulos huonelämpöön. Jääkaapissa säilyttäminen vaikuttaa myös suklaan tasaiseen sulamiseen, sillä jopa pisarallinen nestettä voi johtaa kokonaisen suklaaerän pilaantumiseen niin, ettei siitä voi käyttää.

Valmistus

Suklaan valmistustavat vaihtelevat riippuen siitä, mitä olet valmistamassa. Jos olet sulattamassa suklaata, on induktiotaso varmin tapa varmistaa, että suklaa sulaa tasaisesti. Toinen keino on sulattaa suklaa kulhossa vesihauteessa. Tärkeintä on, että suklaa sulaa tasaisesti ja että sinulla on mahdollisuus tarkkailla lämpötilaa tasaisin väliajoin.

Suklaakakku

Suklaa salaisena ainesosana

Suklaa on erinomainen ainesosa, sillä sitä on helppo yhdistää monien muiden ruoka-aineiden kanssa. Se sopii mainiosti yhteen niin makeiden kuin suolaisten ruokien kanssa. Suklaata on käytetty ruoanlaitossa jo ennen ajanlaskumme alkua. Historia kertoo, että Maya-intiaanit viljelivät kaakaopapuja ja valmistivat niistä kitkeränmakuista kaakaojuomaa, johon he lisäsivät chiliä. Joimme suklaata kauan ennen kuin aloimme syödä sitä, eikä suklaa alkujaan ollut tunnettu makeudestaan.

Suklaata kattilassa

Suklaa ruoanlaitossa

Suklaata rakastetaan ympäri maailmaa, joten ei ole ihme, että latinankielinen nimi suklaalle tarkoittaa ”Jumalten ruokaa”. Suklaa sopii hyvin yhteen esimerkiksi chilin, suolan, vuohenjuuston, wasabin, balsamicon ja pippurin kanssa. Suklaakakun makua voi syventää lisäämällä siihen ripauksen juuri jauhettua mustapippuria. Suklaa on myös muokkautuvan rakenteensa ansiosta erittäin monikäyttöistä. Siitä saa höyryn ja induktiolieden avulla upeita kakkuja ja brownieita.

Suklaan sirottelu

Suklaa terveysruokana

British Medical Journalin mukaan tumman suklaan syöminen voi edistää terveyttä ja vähentää sydänvaivoja jopa kolmanneksella. Tutkimukset ovat indikoineet, että suklaalla voi myös olla muistisairauksia vähentävä ja kolesteroliarvoja laskeva vaikutus. Kannattaa kuitenkin muistaa, että etenkin vaaleammassa suklaassa on paljon sokeria ja rasvoja, jotka voivat olla terveydelle haitallisia etenkin liiallisesti käytettyinä.