Punajuuri

Punajuuri 

Punajuuri on yksi kaikkein ravintorikkaimmista kasveista. Se sisältää vitamiineja, antioksidantteja, mangaania ja se on hyvin kuitu- ja foolihappopitoinen.

Punajuuri-carpaccio (4 hengelle)

Ainekset: 3 keskikokoista punajuurta, 3 keskikokoista raitapunajuurta, 6 retiisiä, suolaheinän lehtiä ja kukkia, tuoretta basilikaa, 2 rkl balsamiviinietikkaa, ½ dl tuoreita vadelmia, neitsytoliiviöljyä, merisuolaa, mustapippuria

Tee näin:

Leikkaa punajuurten varret pois, jätä noin 5 cm vara. Punajuurien koosta ja käyttämästäsi kypsennysmenetelmästä riippuen keitä tai höyrystä noin 30-45 minuuttia. Parhaaseen lopputulokseen päästäksesi käytä höyryuunia tai höyrystintä. Punajuurten pitää olla pehmeitä mutta kiinteitä. Hankaa punajuurten kuori pois kostealla pyyhkeellä ja sen jälkeen siivuta juuret ja retiisit mandoliinilla. Hienonna vadelmat reilun kokoisiksi palasiksi ja sekoita ne balsamiviinietikkaan. Aseta punajuuri- ja retiisisiivut, suolaheinän lehdet ja kukat tasaisesti lautaselle ja koristele ne basilikalla. Valuta päälle oliiviöljyä, vadelmavinaigrettea ja mausta lopuksi suolalla ja pippurilla.

Punajuurisipsit (2 pellillistä)

Ainekset: 4 raakaa punajuurta, 3-4 rkl oliiviöljyä, 1 tl merisuolaa, halutessasi mustapippuria

Tee näin:

Lämmitä uuni 160 asteeseen. Pese ja kuivaa punajuuret huolellisesti. Viipaloi punajuuret ohuiksi lastuiksi mandoliinin tai juuresraastimen avulla. Levitä ohuet viipaleet leivinpaperilla vuoratun uunipellin päälle ja lisää öljy ja mausteet. Paahda sipsejä uunin keskitasolla noin 45–50 minuuttia. Ota sipsit uunista ja anna jäähtyä. Nauti sellaisenaan tai dipin kanssa!

Hyödyllisiä vinkkejä

Valinta

Kun valikoit itsellesi punajuuria, varmista että ne ovat kiinteitä ja etteivät ne ole lohkeilleet tai kolhiutuneet. Varren ja lehtien on hyvä olla vielä paikallaan.

Valmistus

Harjaa punajuuret kevyesti kylmän veden alla hankaussienellä lian ja mullan poistamiseksi. Leikkaa pois varret, mutta jätä noin 3 sentin vara, jotta keitettäessä tai paahdettaessa niistä ei karkaa väriä.

Säilytys

Punajuuria pitäisi säilyttää pimeässä, viileässä tilassa tai sitten jääkaapissa, jotta ne säilyvät pidempään.

Ruuanlaitto

Punajuuria voi keittää, paistaa, höyryttää, mehustaa tai sitten popsia raakana. Kun teet ruokaa punajuuresta, yritä valita mahdollisimman samankokoisia juureksia, jotta ruuan lopputulos olisi tasainen.

Punajuuri -carpaccio

Terveellinen valinta muodossa missä hyvänsä

Punajuuri on yksi kaikkein ravintorikkaimmista kasveista. Se sisältää vitamiineja, antioksidantteja, mangaania ja se on hyvin kuitu- ja foolihappopitoinen. Tutkimusten mukaan sen syöminen hidastaa dementian etenemistä. Lisäksi lasillinen punajuurimehua päivässä alentaa verenpainetta ja pienentää mahdollisuutta saada halvaus tai sydänkohtaus. Vaikka punajuuri on keitettynäkin terveellistä, keitettäessä osa tärkeistä ravintoaineista liukenee veteen. Tämän takia sitä kannattaa nauttia maltillisesti myös raakana tai juoda mehustettuna.

Punajuurisipsit pussissa

Kehitysmatka rannikolta lautasille

Punajuuren kantaisä on rantajuurikas, rujo Euroopan, Pohjois-Afrikan ja Välimeren rannikoilla viihtyvä villikasvi. Rantajuurikkaat muistuttavat kapeine juurineen porkkanoita. Tuhansien vuosien jalostuksen myötä on syntynyt punajuuri, joka on isompi ja pehmeämmän makuinen kuin esi-isänsä. Punajuuri on ollut 1500-luvusta lähtien tärkeä ainesosa varsinkin eurooppalaisessa keittiössä. Esimerkiksi borssikeitto syntyi niihin aikoihin.

Punajuurismoothie

Tällä juurikaalla on lemmekäs historia

Assyrialaisen, liki kolmetuhatta vuotta vanhan kirjoituksen mukaan punajuuri on yksi Babylonin riippuvissa puutarhoissa kasvaneista ruokakasveista. Punajuuri mainitaan myös kreikkalaisessa mytologiassa. Afroditen sanottiin nauttineen punajuurta, koska se teki hänet entistä viehättävämmäksi. Tässä on jotain perääkin, sillä punajuuressa on reipas määrä tryptofaania, betaiinia ja booria, joilla on suora vaikutus ihmisten sukupuolihormoneihin.