Lehtikaali

Lehtikaalireseptejä

Yksi tämän hetken muodikkaimmista vihanneksista on terveellinen lehtikaali, joka onkin oikea terveyspommi. Ravintorikas lehtikaali sisältää paljon c-vitamiinia, karoteenia, kalsiumia, valkuaisaineita ja rautaa.

Lehtikaalisipsit

Lehtikaalisipsit

Ainekset: 200 g lehtikaalia, 2-3 rkl oliiviöljyä, ½ sitruunan mehu, hyppysellinen suolaa , muita mausteita oman maun mukaan (esim. chili-, cajun- tai paprikajauhetta)

Lehtikaalismoothiet

Vihreä lehtikaalismoothie
Vihreä lehtikaalismoothie

1 iso lehtikaalin lehti

1 avokado

pieni palanen inkivääriä

1 omena tai päärynä

kauramaitoa

juoksevaa hunajaa

Sekoita!

Lila lehtikaalismoothie
Lila lehtikaalismoothie

1 iso lehtikaalin lehti

1 banaani

1 dl jäisiä mustikoita

1 dl luonnonjugurttia

kauramaitoa

Sekoita!

Keltainen lehtikaalismoothie
Keltainen lehtikaalismoothie

1 lehtikaalin lehti

½ ananas

1 mango

1 banaani

vettä ja jääpaloja

Sekoita!

Herkullinen lehtikaali-sardiinipasta (4 hengelle)

Ainekset: 500 g spagettia, 200 g lehtikaalia pilkottuna, 2 purkkia sardiineja oliiviöljyssä , 1 sipuli, suolaa ja pippuria, 1 murskattu valkosipulinkynsi, ½ ruokalusikallista chilihiutaleita, 1 sitruunan mehu

Tee näin

1. Pilko lehtikaali, silppua sipuli ja murskaa valkosipulinkynsi. Avaa sardiinipurkit, mutta älä heitä purkissa olevaa öljyä pois.

2. Laita vettä kiehumaan isoon pastakattilaan ja lisää spagetti, kun vesi kiehuu.

3. Lisää kuumaan paistinpannuun yksi ruokalusikallinen sardiiniöljyä, lisää sipuli sekä vähän suolaa. Kuullota sipulia kunnes se muuttuu kullanruskeaksi. Kun sipuli on pehmennyt, lisää valkosipuli ja chilihiutaleet. Anna olla noin 2 minuutin ajan.

4. Lisää sardiinit ja loput öljyt sardiinipurkeista pannulle.

5. Nyt on lehtikaalin vuoro. Lisää pilkottu lehtikaali ja noin 3-4 ruokalusikallista kiehuvaa pastavettä paistinpannuun. Hämmennä ja anna olla kannen alla noin 3 minuutin ajan.

6. Valuta spagetti ja säästä varmuuden vuoksi vähän keitinvettä.

7. Lisää spagetti paistinpannulle, purista yhden sitruunan mehu ja sekoita hellästi niin, että spagetti ja kastike sekoittuvat tasaisesti. Lisää tarvittaessa keitinvettä joukkoon jos haluat kastikkeesta juoksevamman.

8. Lisää suolaa ja pippuria maun mukaan ja tarjoile heti!

Tee näin

Laita uuni kuumenemaan noin 150 asteeseen.

Pese ja kuivaa lehtikaali. Muista, ettei kosteasta lehtikaalista tule uunissa rapeaa. Revi kaalin lehdet sopivankokoisiksi paloiksi ja poista lehtiruoti. Lehdet kutistuvat vähän uunissa. Laita revityt lehtipalat kulhoon ja kaada päälle öljy sekä muut mausteet. Sekoita niin, että kaikki palat maustuvat. Aseta tämän jälkeen lehtikaalin palat väljästi uunipelille ja anna paistua uunissa noin 20 minuutin ajan. Kääntele lehtiä puolivälissä paistoaikaa. Tarkkaile uunia, jotta lehdet eivät ruskistu liikaa. Ota lehdet ulos uunista, kun ne ovat sopivan rapeita ja ruskeita reunoilta.

Lehtikaali

Tee lehtikaalista salainen ainesosasi

Yksi tämän hetken muodikkaimmista vihanneksista on terveellinen lehtikaali, joka onkin oikea terveyspommi. Ravintorikas lehtikaali sisältää paljon c-vitamiinia, karoteenia, kalsiumia, valkuaisaineita ja rautaa. Siinä on esimerkiksi kaksi kertaa enemmän C-vitamiinia kuin appelsiinissa. Lehtikaali taipuu moneksi. Se on herkullinen smoothieissa, keitoissa ja muhennoksissa, mutta sopii erinomaisesti myös pasta-annoksiin vaikka peston muodossa. Monet ovat myös hurahtaneet lehtikaalisipseihin.

Lehtikaalisipsit

Lehtikaalin kasvattaminen

Lehtikaali on kiitollinen viljeltävä, joka sopii mainiosti suomalaiseen ilmastoon. Lehtikaalin satokausi on pitkä ja kasvi puskee uusia lehtiä koko kauden ajan. Lehtikaali kestää hyvin pientä pakkasta ja viihtyy mainiosti pienen lumipeitteen alla. Monien mielestä lehtikaalin maku paraneekin syksyn myötä ilmojen viiletessä. Lehtikaali on lehtivihannes, jonka lehtien värit vaihtelevat tummanvihreästä aina tummanpunaiseen asti.