Perinteinen omenapiirakka

Perinteinen omenapiirakka


Omenapiirakka on perinteinen jälkiruoka, joka on ihana valmistaa kotona perheen ja ystävien hemmottelua varten. Tarjotaksemme sinulle jotain oikein erityistä, Le Cordon Bleu Master Pâtissiers neuvoo, kuinka koristella tämä perinneherkku erityisen kauniiksi. 

Annoksia: 8
Valmistusaika: 45 min
Paistoaika: 40 min

Ainekset

Murotaikina 
5dl vehnäjauhoja, 150g voita, 2 pientä kananmunaa, 1g vaniljatahnaa, 0,5 tl suolaa, 1,5 tl sokeria, 1 rkl vettä 

Omenakompotti 
3 suurta Bramley-omenaa, 0,7dl hienosokeria, 50g voita, 2,5g vaniljatahnaa, 0,25 tl jauhettua kanelia, puolikkaan sitruunan kuori

Kananmunalla voitelu
1 kokonainen kananmuna, 1 kananmunan keltuainen, 2 tl vettä, hyppysellinen suolaa, hyppysellinen sokeria 

Kuorrute
0,25 dl hienosokeria

Tee näin

Murotaikina

  • Siivilöi jauhot, suola ja sokeri Electroluxin Masterpiece-monitoimikoneeseen.
  • Paloittele voi kuutioiksi, ja lisää palat jauhoseokseen. Vatkaa monitoimikoneella kunnes taikina muuttuu murumaiseksi.
  • Sekoita kananmuna, vanilja ja vesi erillisessä kulhossa, ja lisää seos monitoimikoneeseen. Vatkaa, kunnes seos on muuttunut taikinamaiseksi.
  • Kaada taikina kevyesti jauhoitetulle työtasolle, ja vaivaa se tasaiseksi.
  • Kääri taikina muovikelmuun ja viilennä sitä jääkaapissa 20 minuutin ajan.

Omenakompotti

  • Kuori omenat ja poista siemenkodat. Anna omenoiden levätä sitruunamehussa ennen kun ne lisätään piirakkaan.
  • Pieni omenat yhdenmukaisiksi palasiksi.
  • Sulata voi paistinpannussa ja lisää sokeri, sitruunamehu ja kaneli.
  • Lisää puolet pienityistä omenoista pannulle – paista keskilämmöllä, kunnes omenat alkavat pehmentyä. Soseuta pehmenneet omenat Electroluxin Explore 7 -tehosekoittimessa, laita ne takaisin pannulle ja lisää sekaan loput omenat. Keitä, kunnes ne ovat mureita. Lisää vettä tarvittaessa jos seos alkaa kovettua liikaa.

Kananmunalla voitelu

  • Vispaa kaikki voiteluun tarvittavat ainekset yhteen ja valuta seos siivilän läpi.

 

Lue lisää

Piirakan valmistus

  • Aseta 20 cm:n kokoinen irtopohjavuoka leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
  • Levitä 2/3 taikinasta vuokaan 3 mm:n ohuiseksi levyksi, niin että ylijäänyt osa roikkuu reunojen yli.
  • Täytä piirakka keitetyllä ja villennetyllä kompotilla.
  • Voitele piirakan reunus munaseoksella.

Piirakan päällys

  • Kauli toinen taikinalevy tasaiseksi muodostaaksesi piirakan päällys. Leikkaa levystä 1cm:n levyisiä taikinasuikaleita ja asettele ne piiraan päälle. Voitele suikaleet kananmunalla. Aseta loputa taikinasta kanneksi kompottitäytteen päälle.
  • Paina taikinalevyt yhteen reunoilta, ja tee poimutuksia piirakan reunoille sormillasi muodostaaksesi koristeellisen kuvion.
  • Leikkaa vuoan yli ulottuvat reunat pois veistä käyttäen.
  • Asettele ylijääneestä taikinasta leikattuja koristelehtiä piirakan päälle.

Paistaminen

  • Voitele piirakan pinta tasaisesti kananmunaseoksella ja ripottele päälle sokeria. Paista uunissa 175°C asteessa 30-40 minuuttia, kunnes piirakka on kullanruskea kaikkialta.
  • Kun piirakka on paistunut, ota se ulos uunista ja anna sen jäähtyä 10 minuuttia. Irrota vuoan reunat varovasti pientä veistä apuna käyttäen, ja nosta piirakka pois vuoasta.

Kokin vinkit

Koristeltu omenapiirakka

Jäikö sinulla taikinaa yli?
Perinteisen näköisen omenapiirakan sijaan voit tehdä koristelehtiä piirakkataikinasta, ja asetella niitä piirakan päälle ja reunoille.

Seuraa Le Cordon Bleu -mestarikokin ohjeita:

Lehtien muotoilua taikinasta

Levitä loppu taikina 2mm:n paksuiseksi levyksi, ja leikkaa siitä lehtiä taikinapyörällä tai aaltokuvioisella leikkurilla. Paina lehtiin kuvio lehtimuottia tai pientä veistä apuna käyttäen. Asettele lehdet lomittain piirakan reunan ympäri.

Viinisuositus

Tämän perinteisen omenapiirakan kanssa Le Cordon Bleu suosittelee makeita viinejä, kuten esimerkiksi italialaista Recioto di Soavea, tai Moscatelia Espanjasta tai Portugalista. Nämä viinit eivät ole liian hapokkaita, joten ne sopivat täydellisesti voimakkaamman makuisten Bramley-omenoiden kanssa. Makea viini, happamat omenat ja omenakompotin mausteet täydentävät loistavasti toisiaan.

Veitsiä leikkuulaudalla

Muita Le Cordon Bleun reseptejä

  • Omenaviineri
  • Myskikurpitsa-perunafondant
  • Wasabikastike inkiväärillä ja yuzulla