Kurpitsakeitto crème fraichen kera

Kurpitsakeitto crème fraichellä


Tämä runsas, täyteläinen ja makea kurpitsa-perunakeitto tarjoillaan kera siivun hienovaraisesi maustettua suolaista piirakkaa – se on täydellinen kontrasti.

 

Serves 4
Preparation time: 30 minutes
Cooking time: 30 minutes

Ainekset

Kurpitsa-ranskankermakeitto
100g voita, 1 kuorittu ja paloiteltu sipuli, timjamia, 3 laakerinlehden oksaa, 1kg kuorittua ja paloiteltua kurpitsaa, 200g kuorittuja ja paloiteltuja perunoita, 50g sulaa voita, 4 salvianlehteä, 150g ranskankermaa

Mausteinen manteli-salviapiirakka
400g lehtitaikinaa, 20g voita, 1 kuorittu ja pilkottu salottisipuli, 10g intialaista Vadouvan-maustesekoitusta, 1 kananmuna, 50g jauhettuja manteleita, 1 rkl vehnäjauhoja, kurpitsansiemeniä, suolaa ja pippuria 

Kurpitsa-ranskankermakeitto

  • Sulata voi kattilassa keskilämmöllä. Lisää kattilaan sipulit, timjami ja laakerinlehdet, ja paista kunnes ainekset ovat pehmenneet, eli noin 10 minuuttia.
  • Lisää paloiteltu kurpitsa ja puolet kurpitsansiemenistä. Laita loput siemenet syrjään odottamaan. Lisää kattilaan vielä perunat ja vettä, ja anna kiehua kannen alla noin 20 minuuttia, kunnes vihannekset ovat pehmenneet.
  • Kun vihannekset on keitetty, poista joukosta timjami ja laakerinlehdet, ja soseuta vihannekset Electroluxin Explore 7 -tehosekoittimella.
  • Valuta sose siivilän läpi kattilaan, mausta ja tee sitä haluamasi paksuista veden avulla. Aseta sivuun odottamaan.

Mausteinen manteli-salviapiirakka

  • Esilämmitä uuni 180°C asteeseen ja aseta leivinpaperi uunipellille.
  • Levitä lehtitaikina kevyesti jauhoitetun keittiötason päälle, ja muotoile siitä noin 25cm:n pituinen ja 12 cm:n levyinen, sekä 3 mm:n paksuinen suorakulmio.
  • Aseta taikina uunipellin päälle, peitä se keittiöpyyhkeellä ja anna seistä jääkaapissa 30 minuuttia.
  • Sulata sillä välin voita keskilämmöllä, lisää joukkoon salottisipulit ja Vadouvan-maustesekoitus. Keitä 5 minuuttia. Poista sitten kattila liedeltä ja anna sen jäähtyä.
  • Sekoita kananmuna, jauhot sekä loput kurpitsansiemenistä keskikokoisessa kulhossa, kunnes seos on tasainen. Lisää joukkoon jäähdytetyt salottispulit, sekoita ja mausta.
  • Puristele leivinpaperin päällä olevaan taikinaan 2 cm:n paksuinen reuna. Täytä keskiosa manteli-mausteseoksella, ja levitä se tasaiseksi kerrokseksi reunoja myöten.
  • Paista piirakkaa uunissa 15 minuuttia.
  • Aseta toisen uunipellin päälle leivinpaperi. Kippaa varovasti piirakka ylösalaisin tämän uunipellin päälle, ja paista vielä 10 minuuttia. Jätä jäähtymään, ja leikkaa sitten neljäksi ohueksi suikaleeksi.

Tarjoilu

  • Sulata voi pannulla, paista salvianlehdet rapeiksi ja mausta ne.
  • Lämmitä tarvittaessa kurpitsakeitto ja piirakkasuikaleet kevyesti.
  • Jaa lopuksi keitto 4 kulhoon, lisää ranskankerma ja koristele salvianlehdillä ja ripauksella sulaa voita. Tarjoile mausteisen piirakan kanssa.

Viinisuositus

Länsi kohtaa idän – kurpitsa ja salvia kohtaavat currylla maustetun mantelin. Koska tämä ruokalaji on sekä makea että mausteinen, sopii sen kanssa rikas ja runsas valkoviini, jossa on ripaus makeutta ja hedelmäisyyttä. Jos saatavilla, yhdistä kurpitsakeitto Ranskan Alsacesta tulevaan Pinot Gris -valkoviiniin. Muuten neljä vuotta vanha australialainen tai yhdysvaltalainen Chardonnay sopii myös mainiosti tämän ruokalajin kanssa.

keittiöveitsiä leikkuulaudalla

Muita Le Cordon Bleun reseptejä

  • Maa-artisokkakeitto
  • Wasabikastike inkiväärillä ja yuzulla
  • Matcha–kirsikkapiirakka