Omenaviineri

Omenaviineri


"Chausson aux pommes" eli eräänlainen omenaviineri on perinteinen ranskalainen leivonnainen, joka valmistetaan lehtitaikinasta ja omenakompotista. Reseptiä voi myös soveltaa myös muihin hedelmä- tai marjakompotteihin. Tästä lämpimästä jälkiruuasta on mukava nauttia talven kylminä päivinä.


Annokset: 12
Valmistusaika: 1h
Kokonaisaika: 1h 20min

Ainekset

Lehtitaikina
8,3dl vehnäjauhoja, 75g voita, 2,5dl vettä, 1,5 tl suolaa

Kerrostus
300g voita

Omenakompotti
3 suurta omenaa, 50g sokeria, 2,5g vaniljatahnaa, 1/4 tl kanelia, puolikkaan sitruunan kuori

Voitelu
1 kokonainen kananmuna, 1 kananmunan keltuainen, 10 ml vettä, hyppysellinen suolaa, hyppysellinen sokeria

Siirappi
75g sokeria, 0,5dl vettä 

Tee näin

Lehtitaikina

  • Laita kuivat ainekset Masterpiece-monitoimikoneeseen.
  • Sulata voi ja anna sen jäähtyä.
  • Lisää sulatettu voi ja vesi monitoimikoneeseen ja sekoita taikinaksi.
  • Kaada taikina kevyesti jauhotetulle työtasolle ja vaivaa tasaiseksi. Peitä taikina muovikelmulla ja anna sen levätä 30 minuuttia jääkaapissa.
  • Kauli taikina 30cm x 40 cm:n kokoiseksi suorakulmioksi kahden leivinpaperin väliin.
  • Ota 1/4 voipalasta, ja säästä loput seuraaviin kerrostuksiin.
  • Yhdistä voipala ja taikina muotoilemalla viilennetystä taikinasta ensin paloja, jotka ovat 1/3 pidempiä ja leveämpiä kuin voipala.
  • Aseta sen jälkeen voipala taikinan keskelle ja käännä taikina voin päälle.
  • Kääri reunat vielä kerran ja kauli tasaiseksi.
  • Anna taikinan viilentyä jääkaapissa. Toista sama prosessi 4 kertaa.
  • Kauli lopulta taikina tasaiseksi, kääri se muovikelmuun ja laita jääkaappiin viilenemään.

Omenakompotti

  • Kuori omenat ja poista siemenkodat. Liuota omenoita hetki sitruunavedessä.
  • Leikkaa omenat samankokoisiksi paloiksi.
  • Kuumenna voi paistinpannulla ja lisää sokeri, sitruuna ja kaneli.
  • Lisää puolet pilkotuista omenoista pannulle ja paista keskilämmöllä kunnes ne alkavat pehmetä. Tee pannulla pehmenneistä omenoista sosetta Electroluxin Explore 7 -tehosekoittimella, ja laita sose takaisin pannulle. Lisää joukkoon loput omenat, ja paista kunnes ne ovat mureita. Lisää tarvittaessa vettä jos seoksesta alkaa tulla liian paksua.
  • Laita sose lautaselle viilenemään, kunnes tarvitset sitä.

Voitelu

  • Vispaa kaikki ainekset yhteen ja valuta tiheän siivilän läpi.

Siirappi

  • Kuumenna vesi ja sokeri kiehumispisteeseen pienessä paistinpannussa. Anna jäähtyä ja kovettua ennen käyttöä.
Lue lisää

Viimeistely

  • Kauli taikina jauhotetulla työtasolla 5 mm:n paksuiseksi.
  • Leikkaa taikinasta 12 cm:n levyisiä ympyröitä, ja venytä jokaista ympyrää hieman muodostaaksesi ovaaleita.
  • Voitele jokaisesta ovaalista yksi reuna kananmunalla.
  • Laita iso lusikallinen omenakompottia täytteeksi taikinaovaalin keskelle ja taita taikina puoliksi peittäen täytteen.
  • Asettele viinerit leivinpaperilla peitetylle uunipellille.
  • Voitele viinerit kananmunalla ja tee veitsenterällä niihin lehtikuviota.
  • Paista esilämmitetyssä uunissa 190 asteessa 15-20 minuuttia kunnes viinerit ovat kullanruskeita jokaiselta puolelta.
  • Kun viinerit ovat paistuneet, voitele ne kylmällä siirapilla antaaksesi niille hienon kiillon.

Juomasuositus

Le Cordon Bleu suosittelee kuumia juomia, kuten omenalla, kanelilla ja tähtianiksella maustettua mustaa teetä nautittaviksi “Chausson aux Pommes” -viinereiden kanssa. Kaada suureen teepannuun litra kiehuvan kuumaa vettä kiinalaisten Keemun-teenlehtien päälle, lisää 6 kuivattua omenarengasta, puolikas kanelitanko, puolikas tähtianis ja kokonainen kardemumma. Anna hautua 3 minuuttia, ja siirrä kannuun tarjoiltavaksi.

Keittiöveitsiä leikkuulaudalla

Muita Le Cordon Bleun reseptejä

  • Matcha–kirsikkapiirakka
  • Mango-vaniljavaahto
  • Kurpitsa-ranskankermakeitto