Näin säilytät viiniä kotona oikeaoppisesti

Viinin oikeaoppinen säilyttäminen on tärkeää sen makujen, aromien ja laadun säilymisen kannalta. Riippumatta siitä, haluatko hankkia viinikaapin vai haluatko hyödyntää muita säilytysratkaisuja, on hyvä ottaa huomioon useita eri tekijöitä. Alla käymme läpi kuinka parhaiten säilytät viinejä kotonasi, mitä virheitä sinun tulisi välttää ja kuinka luot parhaat mahdolliset olosuhteet puna- valko- ja kuohuviinille.


Närbild av vinflaskor i en vinkyl

Tärkeitä tekijöitä viinin säilytyksessä

Jotta viini säilyttää laatunsa ja ominaisuutensa, on hyvä ottaa huomioon seuraavat tekijät:

  • Lämpötila - Viini voi parhaiten tasaisessa lämpötilassa. Viinistä riippuen täydellinen lämpötila on yleensä välillä 8-18°C. Liian lämpimät tai kylmät olosuhteet voivat vanhentaa viiniä ennenaikaisesti tai muuten vain vaikuttaa makuun negatiivisesti.

  • Ilmankosteus - Ihanteellinen ilmankosteus viinille olisi 50-80 %, jotta korkit säilyvät hyväkuntoisina ja estävät viinin hapettumisen.

  • Valo - UV-valo voi hajottaa viinin rakenteen ja muuttaa sen maun. Ihanteellinen säilytyspaikka viinille on pimeä ja viileä.

  • Ilmanlaatu - Vahvat hajut voivat vaikuttaa viiniin, joten vältä säilyttämästä viinipulloja kemikaalien tai vahvasti tuoksuvien elintarvikkeiden lähellä.

  • Makuultaan vai seisten? - Pullot, joissa on luonnonkorkki, olisi hyvä säilyttää makuuasennossa, jotta korkki pysyy kosteana. Kierrekorkilliset pullot taas voi säilyttää joko pystysuorassa tai makuuasennossa.

Viinipullojen säilytys viinikaapissa – ihanteellinen säilytysratkaisu

Jos haluat hallita viinien säilytysolosuhteita täydellisesti, on viinikaappi siihen hyvä ratkaisu. Viinikaapit on valmistettu ylläpitämään tasainen lämpötila ja oikea ilmankosteus, ja ne suojaavat viinejä valolta ja värinältä.


Viinikaapin edut:

  • Ihanteellinen lämpötila - Ei riskiä lämpötilanvaihteluille, jotka voivat vaikuttaa makuun.

  • Oikea ilmankosteus - Auttaa säilyttämään korkin hyväkuntoisena.

  • UV-suoja - UV-suodattavat lasiovet suojaavat viinejä haitalliselta valolta.

  • Tärinävapaa ympäristö - Estää sakkaa nousemasta ylöspäin pulloissa.

  • Lämpötila-alueet - Mahdollisuus säätää eri lämpötilat puna- ja valkoviinin säilytykseen.

  • Viinikokoelman esittely - Viinikaappi on elegantti tapa esitellä viinikokoelmaasi ja pitää se aina käden ulottuvilla.

  • Mukavuus - Viinit ovat helposti saatavilla keittiössä eikä niitä tarvitse lähteä erikseen hakemaan esimerkiksi kellarista.


Vinkyl som är snyggt integrerad i köket

Näin säilytät viinejä ilman viinikaappia

Viinien säilyttämiselle on hyviä vaihtoehtoja ilman viinikaappiakin.

  1. Valitse viileä ja hämärä paikka
    Vältä viinien säilytyksessä paikkoja, jotka ovat lähellä patteria tai keittotasoa, tai esimerkiksi jääkaapin päällä tai ikkunan läheisyydessä, sillä näissä paikoissa lämpötilat voivat vaihdella voimakkaasti. Viileä ruokakomero, vaatekaappi tai kellari ovat sopivampia vaihtoehtoja.

  2. Viinien suojaaminen valolta
    Säilytä viinipulloja hämärässä laatikossa tai kaapissa valolle altistumisen minimoimiseksi.

  3. Säilytä viinipullot vaakatasossa
    Onko viinipulloissasi luonnonkorkit? Ne on hyvä säilyttää makuuasennossa, jotta korkki pysyy kosteana eikä siten happea pääse pullon sisään.

  4. Tärinävapaa ympäristö
    Sijoita viinipullot paikkaan, jossa ne eivät helposti pääse liikkumaan. Ne on hyvä pitää mahdollisimman kaukana moottorillisista kodinkoneista kuten pyykinpesukoneesta ja jääkaapista.

  5. Oikea ilmankosteus
    Liian alhainen ilmankosteus voi kuivattaa viinipullon korkin, mikä puolestaan vaikuttaa viinin laatuun. Jos viinin säilytysympäristö on erittäin kuiva, voi pieni kulhollinen vettä pullon lähettyvillä auttaa.

Temperaturer för vinkyl

Viinin lämpötila

Oikea lämpötila tekee viinistä tasapainoisemman. Karkeus, raikkaus, tuoksut ja maut ovat parhaassa vuorovaikutuksessa kun lämpötilasuosituksia noudatetaan. Punaviinin laittaminen kylmään ja valkoviinin ottaminen huoneenlämpöön juuri ennen tarjoilua tuo viineistä parhaat puolet esiin – ja ne myös maistuvat siltä kuin niiden kuuluukin.

Lämpötila saa mieluummin olla liian viileä kuin lämmin. Kaikki viinit hyötyvät hetkestä jääkaapissa, mutta punaviini tarvitsee lyhyemmän ajan kuin valko- rosé- tai kuohuviini.

Punaviini
Lämpötila: ei mielellään yli 18°C.
Lähes kaikki punaviinit viihtyvät parhaiten 16-18 asteessa.

Valkoviini
Lämpötila: välillä 8-10°C.
Valkoviini maistuu parhaalta 16-18 asteessa, vaikka tietyt valkoviinit saattavat olla parempia hieman lämpimämpinä.

Kuohuviini
Lämpötila: välillä 8-10°C.
Kuohuviini ei maistu hyvältä jos se on liian lämmintä.

Roséviini
Lämpötila: tarjoilulämpötilan olisi hyvä olla 8-10°C.
Tällöin rosén maut ja hedelmähapot tuntuvat raikkailta.


Näin luot parhaat edellytykset viinien säilytykselle

Viinien kannalta on tärkeää että niitä säilytetään tasapainoisessa säilytysympäristössä huolimatta siitä onko se viinikaappi, kellari vai pimeä kaappi. Pitämällä oikean lämpötilan, ilmankosteuden ja suojaamalla valolta varmistat että viinisi maistuvat juuri siltä kuin niiden kuuluukin – joka kerta.


Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Mikä on Sous vide ja mitä sillä tehdään?

Vaatteiden höyryttäminen – tästä syystä sinun kannattaa höyryttää vaatteesi

Näin käytät tehosekoitinta – hyödyllisiä vinkkejä!

Mitkä maut sopivat yhteen? Opi lisää perusmauista

Tutustu Electroluxin valikoimaan