Salaattia kulhossa

Kuinka vähentää ruokajätteen määrää

Tiesitkö, että heitämme pois 1/3 ostamastamme ruuasta?

Mitä jos voisimmekin muuttaa ruokajätteen herkullisiksi makuelämyksiksi?

Onko mahdollista välttää ruokajätteen tuottamista?

Ruokajäte voidaan lajitella kolmeen eri kategoriaan: vältettävissä oleva, välttämätön ja mahdollisesti vältettävä.

Ruokajätteen vähentäminen

61% ruokajätteestä on vältettävissa - ruoka, joka olisi voitu syödä tai valmistaa aiemmin, tai säilyttää paremmin. 

19% on välttämätöntä - ruokajäte, kuten teepussit tai kanankoipien luut.

Reseptejä ruokajätteen vähentämiseksi

20% ruokajätteestä on luokiteltu mahdollisesti vältettäväksi. Tämä sisältää esimerkiksi perunankuoret, parsakaalin varret ja vihanneksista poisleikatut lehdet.

Nämä ovat syötäviä – ja herkullisia – jos ne valmistetaan oikein. Allaolevien reseptien avulla muutat ruokajätteen herkullisiksi syötäviksi:

  • Perunankuorilastut

    Perunankuoret heitetään usein pois ruuanlaiton yhteydessä. Valmista niistä sen sijaan uunissa herkullisia lastuja lisäämällä vain tilkka oliiviöljyä ja hyppysellinen suolaa.

  • Punajuurenlehtipesto

    Punajuuren lehdet ovat erittäin ravinteikkaita, sisältäen paljon A-vitamiinia ja K-vitamiinia.

  • Parsakaalinvarsisalaatti

    Parsakaalin varsi ei suinkaan ole parsakaalin huonompi puoli, vaan varret ovat aivan yhtä ravinteikkaita kuin kukinnot.

Katso myös