
Kuinka vähentää ruokajätteen määrää
Tiesitkö, että heitämme pois 1/3 ostamastamme ruuasta?
Mitä jos voisimmekin muuttaa ruokajätteen herkullisiksi makuelämyksiksi?
Onko mahdollista välttää ruokajätteen tuottamista?
Ruokajäte voidaan lajitella kolmeen eri kategoriaan: vältettävissä oleva, välttämätön ja mahdollisesti vältettävä.
Ruokajätteen vähentäminen
61% ruokajätteestä on vältettävissa - ruoka, joka olisi voitu syödä tai valmistaa aiemmin, tai säilyttää paremmin.
19% on välttämätöntä - ruokajäte, kuten teepussit tai kanankoipien luut.
Reseptejä ruokajätteen vähentämiseksi
20% ruokajätteestä on luokiteltu mahdollisesti vältettäväksi. Tämä sisältää esimerkiksi perunankuoret, parsakaalin varret ja vihanneksista poisleikatut lehdet.
Nämä ovat syötäviä – ja herkullisia – jos ne valmistetaan oikein. Allaolevien reseptien avulla muutat ruokajätteen herkullisiksi syötäviksi:
-
Perunankuorilastut
Perunankuoret heitetään usein pois ruuanlaiton yhteydessä. Valmista niistä sen sijaan uunissa herkullisia lastuja lisäämällä vain tilkka oliiviöljyä ja hyppysellinen suolaa.
-
Punajuurenlehtipesto
Punajuuren lehdet ovat erittäin ravinteikkaita, sisältäen paljon A-vitamiinia ja K-vitamiinia.
-
Parsakaalinvarsisalaatti
Parsakaalin varsi ei suinkaan ole parsakaalin huonompi puoli, vaan varret ovat aivan yhtä ravinteikkaita kuin kukinnot.