Lehtikaali
Lehtikaalireseptejä
Yksi tämän hetken muodikkaimmista vihanneksista on terveellinen lehtikaali, joka onkin oikea terveyspommi. Ravintorikas lehtikaali sisältää paljon c-vitamiinia, karoteenia, kalsiumia, valkuaisaineita ja rautaa.
Lehtikaalisipsit
Ainekset: 200 g lehtikaalia, 2-3 rkl oliiviöljyä, ½ sitruunan mehu, hyppysellinen suolaa , muita mausteita oman maun mukaan (esim. chili-, cajun- tai paprikajauhetta)
Lehtikaalismoothiet
-
Vihreä lehtikaalismoothie
1 iso lehtikaalin lehti
1 avokado
pieni palanen inkivääriä
1 omena tai päärynä
kauramaitoa
juoksevaa hunajaa
Sekoita!
-
Lila lehtikaalismoothie
1 iso lehtikaalin lehti
1 banaani
1 dl jäisiä mustikoita
1 dl luonnonjugurttia
kauramaitoa
Sekoita!
-
Keltainen lehtikaalismoothie
1 lehtikaalin lehti
½ ananas
1 mango
1 banaani
vettä ja jääpaloja
Sekoita!
Herkullinen lehtikaali-sardiinipasta (4 hengelle)
Ainekset: 500 g spagettia, 200 g lehtikaalia pilkottuna, 2 purkkia sardiineja oliiviöljyssä , 1 sipuli, suolaa ja pippuria, 1 murskattu valkosipulinkynsi, ½ ruokalusikallista chilihiutaleita, 1 sitruunan mehu
Tee näin
Tee näin
Tee lehtikaalista salainen ainesosasi
Yksi tämän hetken muodikkaimmista vihanneksista on terveellinen lehtikaali, joka onkin oikea terveyspommi. Ravintorikas lehtikaali sisältää paljon c-vitamiinia, karoteenia, kalsiumia, valkuaisaineita ja rautaa. Siinä on esimerkiksi kaksi kertaa enemmän C-vitamiinia kuin appelsiinissa. Lehtikaali taipuu moneksi. Se on herkullinen smoothieissa, keitoissa ja muhennoksissa, mutta sopii erinomaisesti myös pasta-annoksiin vaikka peston muodossa. Monet ovat myös hurahtaneet lehtikaalisipseihin.
Lehtikaalin kasvattaminen
Lehtikaali on kiitollinen viljeltävä, joka sopii mainiosti suomalaiseen ilmastoon. Lehtikaalin satokausi on pitkä ja kasvi puskee uusia lehtiä koko kauden ajan. Lehtikaali kestää hyvin pientä pakkasta ja viihtyy mainiosti pienen lumipeitteen alla. Monien mielestä lehtikaalin maku paraneekin syksyn myötä ilmojen viiletessä. Lehtikaali on lehtivihannes, jonka lehtien värit vaihtelevat tummanvihreästä aina tummanpunaiseen asti.