Airfryer – Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää kiertoilmakypsentimistä

Rakastatko friiterattua ruokaa? Airfryerin avulla voit nauttia hyvästä mausta tinkimättä laadusta tai terveellisyydestä. Viime aikoina aifryereistä on tullut todella suosittuja suomalaisten keittiöissä. Se ei ole mikään yllätys, kun ottaa huomioon, miten helppoa niillä on valmistaa herkullista ja terveellistä ruokaa. Tässä artikkelissa käymme läpi kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää airfryeristä ja ruoan valmistamisesta sen avulla, jotta voit päättää, olisiko aika hankkia oma.

Mikä on airfryer?

Airfryer on yksinkertaisesti selitettynä rasvakeitin, joka kypsentää kuuman ilman avulla. Valmistat sen avulla rapeaa ja herkullista ruokaa vain murto-osalla siitä öljymäärästä, jota tavallinen rasvakeitin vaatii. Airfryerilla voit useimmiten valmistaa ruokaa jopa 90% vähemmällä rasvalla* kuin tavallisella rasvakeittimellä.

Miten airfryer toimii?

Airfryer kypsentää ruoan hyödyntäen modernia teknologiaa, joka mahdollistaa paistamisen joko täysin ilman tai hyvin vähällä öljyllä. Teknologia perustuu siihen, että ruoka lämpenee nopeasti kiertävän kuuman ilman avulla. Lopputulos on yhtä herkullinen kuin tavallisessa friteerauksessa:  rapea ulkopinta ja ihanan mehukas sisus.

Miten airfryer eroaa rasvakeittimestä? 

Suurin ero airfryerin ja rasvakeittimen välillä on tavassa, jolla ne kypsentävät ruoan. Airfryer käyttää pääasiassa ilmaa ja rasvakeitin puolestaan öljyä täydellisen lopputuloksen saavuttamiseksi. Airfryerissä valmistettava ruoka laitetaan koriin, joka asetetaan laitteeseen. Puolivälissä ohjelmaa kori otetaan ulos ja sitä ravistellaan, jottei ruoka tartu pohjaan. Rasvakeittimessä ruoka kypsennetään kuumennetun rasvan avulla. Valmistettava ruoka upotetaan kuumaan öljyyn ja se paistuu 175–190 asteen lämpötilassa.

Miten airfryer eroaa kiertoilmauunista?

Sekä airfryer että kiertoilmauuni käyttävät kiertävää kuumaa ilmaa ruoan kypsentämiseen, mutta niiden välillä on joitakin olennaisia eroja. Airfryerissa on tilavuudeltaan pienempi ja sen tuuletin on tehokkaampi, mikä mahdollistaa nopeamman lämmityksen ja rapeamman pinnan ruokaan. Se sopii täydellisesti ruoan valmistamiseen mahdollisimman pienellä öljymäärällä.

Kiertoilmauuni on kooltaan suurempi ja soveltuu paremmin suurempien ruokamäärien valmistamiseen samanaikaisesti. Se on monipuolisempi leivontaan ja perinteiseen ruoanlaittoon. Sen ilmankierto ei kuitenkaan ole yhtä tehokas kuin airfryerissä, siksi ruoasta ei yleensä tule yhtä rapeaa ilman ylimääräistä rasvaa.

Jos haluat nopean ja energiatehokkaan tavan valmistaa rapeaa ruokaa vähemmällä öljyllä, airfryer on erinomainen valinta. Suuremmille valmistusmäärille ja perinteisempään ruoanlaittoon kiertoilmauuni voi olla parempi.

 

Airfryerin 4 hyötyä

Airfryerin valinta kannattaa monesta syystä. Se tarjoaa monia käytännön etuja – ja vapauttaa luovuutesi ruoanlaitossa. 

1. Voit valmistaa ruokaa monipuolisesti
Airfryer on monipuolinen kodinkone, jolla voit valmistaa kaikenlaisia ruokia rapeapintaisesta ja mehukkaasta kanasta kalaan, vihanneksiin, lihaan, leivonnaisiin ja paljon muuhun. Se on niin monipuolinen, että voit helposti valmistaa sen avulla jopa kokonaisen aterian – vähällä vaivalla ja ilman ylimääräistä öljyä. Voit valmistaa airfyerillä ruokaa monin eri tavoin, esimerkiksi grillaamalla, paistamalla, paahtamalla ja grillaus, paistaminen, paahtaminen ja friteeraamalla kuuman ilman avulla. Joissakin malleissa on myös höyrytysominaisuus, mikä mahdollistaa mehukkaan ja ravinteikkaan ruoan valmistamisen hellävaraissti kypsentäen.

2. Airfryer on nopea
Ruoan paistaminen airfryerissa on nopeaa. Tehokas kuuman ilman kierto kypsentää ruoan nopeasti, useimmiten nopeammin kuin perinteisessä uunissa. 

3. Airfryer on helppo puhdistaa
Airfryer on erittäin helppo puhdistaa ja säästät aikaa. Tavallinen rasvakeitin käyttää huomattavasti enemmän öljyä valmistusprosessissa. Tavallisen rasvakeittimien puhdistaminen vaatii puolestaan vaivaa ja aikaa. Airfryerin puhdistaminen sujuu nopeammin, joten voit nauttia herkullisesta paistetusta ruoasta käyttämättä koko iltaa siivoamiseen. Monet airfryen-mallien korit voi myös pestä astianpesukoneessa.

4. Airfryer on terveellinen vaihtoehto 
Jos haluat syödä terveellisemmin, airfryer voi olla tavallista rasvakeitintä parempi vaihtoehto. Kun kypsennät ruokaa airfryerillä, tarvitset vain vähän tai et lainkaan öljyä ja vältyt ylimääräiseltä rasvalta. 

 

 

Onko airfryer todella niin terveellinen kuin kaikki sanovat?

Airfryer antaa rapean ja kullanruskean pinnan, jota useimmat meistä rakastavat friiteratussa ruoassa – mutta vähemmällä öljyllä. Toisin kuin perinteisessä friiterauksessa, jossa ruoka upotetaan kuumaan öljyyn, airfryer kierrättää kuumaa ilmaa ruoan kypsentämiseksi ja rapean pinnan saamiseksi. Menetelmä voi vähentää rasvan määrää jopa 90% ja kaloreita 50%* – aterioistasi tulee kevyempiä ja terveellisempiä.

Kun valmistat ruokaa airfryerillä vältät myös paistoöljyn hajun, mahdolliset rasvaroiskeet ja hankalan puhdistuksen. Lisäksi ruoka säilyttää paremmin ravintoaineet verrattuna rasvassa friteeraamiseen. Airfryerilla voit nauttia rapeista ranskanperunoista, mehukkaista kanansiivistä ja rapeista vihanneksista – vähemmällä rasvalla ja paremmalla maulla!

 

Mitä voin valmistaa airfryerissa?

Pohjimmiltaan vain mielikuvituksesi on rajana sille, mitä kaikea voit valmistaa airfyerissä. Esittelemme seuraavassa kolme suosikkiriuokaamme, mutta löydät lisää herkullisia airfryer-reseptejä täältä.

1. Täydelliset ranskalaiset airfryerissä 

Moni meistä ajattelee ensimmäiseksi juuri ranskalaisia perunoita, kun ajattelemme friteerattuja ruokia. Se ei tietenkään ole ihme, sillä sekä aikuiset että lapset rakastavat ranskanperunoita! Ranskalaisten valmistaminen airfryerilla on superhelppoa ja kätevää. Testaa bataattiranskalaisten reseptiämme ja päätä itse!

2. Mehukasta ja rapeaa kanaa airfryerilla

Toinen airfryerissä helposti valmistuva suosikkimme on mehukas ja rapea kana. Valitset, grillaatko kokonaisen kanan, rintafileitä vai kanankoipia – lopputulos on vastustamattoman herkullinen joka tapauksessa. Mausta suolalla, pippurilla, timjamilla, valkosipulilla ja pienellä määrällä sitruunaa todella herkullisen lopputuloksen takaamiseksi.

3. Täydellisesti paistettua lihaa airfryerissä 

Airfryeria voi käyttää kaikenlaiseen ruoanlaittoon – voit jopa paistaa sillä pihvin. Paistaminen airfyerissä antaa kullanruskean pinnan ja mehukkaan lihan. Kokeile itse ja valmista täydellisesti paistettua lihaa airfryerissa, löydät reseptin täältä

Millainen airfryer minun kannattaa ostaa? 

Juuri sinule sopivan airfryerin valinta riippuu tarpeistasi ja siitä, miten paljon ruokaa haluat valmistaa kerralla. Electroluxin airfryereitä on saatavilla eri kapasiteeteilla. Yhdelle tai kahdelle henkilölle sopii kompakti noin 3 litran airfryer, kun taas 6–12 litran malli sopii hyvin monihenkiselle perheelle. Jos valmistat usein ruokaa monelle tai haluat valmistaa kokonaisia aterioita samanaikaisesti, suurempi 6–12 litran airfryer voi olla parempi valinta. 

Pohdi myös, tarvitsetko muita toimintoja, kuten lämpötilan säätämistä, höyry- tai varrastoimintoa tai esiasetettuja valmistusohjelmia ja haluatko mallin, jossa lasiluukku, josta voit seurata ruoan kypsymistä. 

Katso täältä parhaat airfryerimme löytääksesi juuri sinulle sopipvan mallin.

 

Lue lisää 

Mikä on höyryuuni ja miten se toimii? 

Höyryuuni – täydellinen opas 

Valmista terveellistä ja maukasta ruokaa höyryuunilla

Lue lisää Electroluxin valikoimista

  • Airfryer-reseptit

    Löydä inspiraatiota ja hyödynnä herkullisia airfryer-reseptejämme luodaksesi unohtumattoman aterian.

  • Airfryer

    Valmista ruokaa nopeasti, helposti ja terveellisemmin airfryerin avulla.

  • Vinkkejä ja inspiraatiota

    Löydä lisää inspiroivia artikkeleita, koti- ja arkivinkkejä.

*Verrattuna perinteisesti friiterattuihin ranskanperunoihin. Analyysin on suorittanut hyväksytty laboratorio (ISO/IEC 17025:2017).