Uunikana

Rustiikki uunikana

Kana ei aina saa niin paljon huomiota vaikka se on yksi maailman eniten laitetuista ruuista. Joko grillaat, paahdat tai paistat kanaa, on olemassa runsaasti eri tapoja tehdä siitä salainen ainesosasi.

Ainekset (4 hengelle)

250–300 g kanaa, 1 ruukku timjamia, 2 valkosipulinkynttä, 4 maissintähkää, 1 kesäkurpitsa, 8 tankoparsaa, 2 punaista paprikaa, 1 dl oliiviöljyä, ½ dl japanilaista soijakastiketta, suolaa ja pippuria

Tee näin:

1. Säädä uuni 180 asteeseen. Murskaa valkosipulinkynnet, pienennä timjami ja sekoita ne oliiviöljyn, soijakastikkeen, suolan ja pippurin kanssa.

2. Kaada seos muovipussiin, lisää kana ja sulje pussi. Varmista, että kanat peittyvät kokonaan marinadilla. Anna maustua jääkaapissa.

3. Jaa vihannekset kahden folioliuskan päälle ja tihuttele päälle oliiviöljyä.

4. Lisää marinoidut kanat. Sulje ainekset nyytteihin taittelemalla folion reunat keskelle.

5. Siirrä nyytit leivinpaperin peittämälle uunipellille, ja asettele puoliksi leikatut maissintähkät niiden ympärille. Mausta maissit oliiviöljyllä ja suolalla. Laita uuniin 15 minuutiksi.

6. Ota pelti ulos uunista ja leikkaa nyytit auki veitsellä. Taittele folion reunat auki niin, että kana näkyy kokonaan, mutta on silti folion sisäpuolella.

7. Käännä maissit, ja laita pelti takaisin uuniin 10 minuutiksi. Kana on valmista, kun sen pinta on rapea ja kullanruskea.

Tee kanasta salainen ainesosasi

Kaikille tuttu ja turvallinen kana yllättää terveellisyydellään. Sen lisäksi että se on loistava vähärasvaisen proteiinin lähde, se pursuaa vitamiineja ja mineraaleja. 200 grammaa kanaa sisältää yli puolet päivittäisestä B6-vitamiinin tarpeesta ja yli 40 prosenttia seleenin tarpeesta. Ruoasta hankalasti saatavaa D-vitamiiniakin siinä on lähes 20 prosenttia päivittäisestä tarpeesta.

Kanaa Plancha -grillillä

Valmistaminen

Kana kuuluu sekä ammatti- että kotikokkien suosikkiraaka-aineisiin sen hyvän maun, terveellisyyden ja helppouden vuoksi. Kana kypsyy nopeasti mureaksi ja on maukkainta keitettynä, grillattuna tai höyrytettynä. Älä unohda myöskään nostalgisia pataruokia, viillokkeja ja flunssan parantavaa kanakeittoa. Jotta välttäisit mahdolliset bakteerit, kuumenna lihan sisälämpötila vähintään 75 asteeseen ja puhdista kaikki ruoanlaitossa käyttämäsi välineet huolellisesti.

Kanaa ja maissia

Maustaminen

Hillityn makuinen kana on parhaimmillaan monipuolisten vihannesten kanssa ja hyvin maustettuna. Jos ehdit suunnitella ruoanvalmistusta, valmista marinadi ja anna kanan mehevöityä seoksessa muutaman tunnin ajan. Myös sitruuna toimii kanan ikiaikaisena makuparina: se korostaa kanan ominaismakua ja mureuttaa sen pintaa happoisuudellaan. Kokeile myös tuoreita yrttejä, kuten salviaa, korianteria, timjamia tai rosmariinia.