Tomaatit

Maukkaat tomaatit

Paljastamme maistuvan tomaattikeiton, kastikkeen ja ketsupin salaisuuden. Voit hemmotella itseäsi tomaatin todellisella maulla, joka on herkullisen makea ja täynnä makuja.

Tomaatteja

Tomaatit: ylelliseen arkeen

Tomaatit kuuluvat jokapäiväiseen ruokapöytään, mutta niitä on olemassa jopa yli 25 000 eri lajiketta – osa niistä ei edes muistuta tomaattia. Käytitpä tomaattia sitten salaateissa tai voileivissä, pastakastikkeen tai napolilaisen pitsan perusaineksena (esim. San Marzano -lajiketta), se on aivan erityinen ainesosa. Kypsät ja mehukkaat tomaattisiivut hyvän oliiviöljyn kera ja ripauksella merisuolaa on erinomainen salaatti sellaisenaan eikä sen valmistaminen voisi olla helpompaa. Katso lisätietoa ja valmistusvinkkejä erityisestä tomaattijulisteestamme.

Tomaatteja

Kasvata itse

Tomaattien maku on parhaimmillaan sesongin aikana, jolloin ne ovat kypsyneet luonnollisesti auringossa. Voit myös kasvattaa omia tomaatteja suojatussa, etelään päin antavassa paikassa. Kokeile erilaisia lajeja. Heirloom ja historialliset lajikkeet ovat yhä suosittuja. Mehukkaat italialaiset San Marzano -tomaatit sopivat parhaiten kastikkeiden valmistamiseen. Ne tarvitsevat 8-10 tuntia auringonvaloa vuorokaudessa ja paras maku saavutetaan kastelemalla maaperä, ei itse kasveja, kerran viikossa.

Kesäpasta tomaattikastikkeessa

Spaghettia kattilassa
Pasta al pomodoro

Italiassa sitä kutsutaan pasta al pomodoro mutta tämä ruokalaji on todella kansainvälinen ja sitä valmistetaan jokaisella mantereella. Yksinkertaisesta ruoasta on loputtomia versioita. Käytänkö tuoreita vai purkitettuja tomaatteja? Sipulia ja valkosipulia? Basilikaa vai rosmariinia?

Tomaatteja kattilan vieressä
Tuoreita tomaatteja

Tomaattisesongin aikana on parasta käyttää tuoreita tomaatteja. Poimi ne juuri ennen kuin ne ovat täysin kypsiä, jotta ne eivät mätäne köynnöksessä. Muina vuodenaikoina purkitetut tomaatit käyvät hyvin. Kesällä tomaatteja ei edes tarvitse keittää jos ne ovat kypsiä ja tuoreita - kilo pilkottuja tomaatteja, 3 tl balsamicoa, reilusti oliiviöljyä, vähän merisuolaa ja muutama basilikan lehti riittää. Sekoita pastan kanssa tunnin kuluttua.

Pastaa haarukalla
Luo täydellinen pastakastike

Perinteisempään pastakastikkeeseen paista pientä sipulia kevyesti 5-7 minuuttia kunnes se on pehmeää ja lisää valkosipulia. Jatka kypsentämistä yksi minuutti, lisää kilo tomaatteja, 1 tl sokeria ja muutama pisara punaetikkaa. Mausta suolalla ja pippurilla. Hauduta pienellä lämmöllä 50 minuuttia ja lisää revittyjä basilikan lehtiä, loraus oliiviöljyä ja tarjoile.

Tomaattikeitto

Nopea tomaattikeitto

Miksi vaivautua syömään mautonta säilykekeittoa, kun voit valmistaa sen itse? Kuullota hiukan sipulia, porkkanaa ja selleriä, kunnes ne pehmenevät. Lisää sitten tomaatit ja liemi, hauduta noin 30 minuuttia, anna jäähtyä hiukan ja soseuta tehosekoittimessa. Sekoita joukkoon hieman ranskankermaa ja ripottele päälle oliiviöljyä. Voilà!

Oman ketsupin valmistaminen

Oman ketsupin valmistaminen

Oman ketsupin valmistaminen on helppoa ja se sopii hyvin moniin erilaisiin aterioihin. Kahta litraa varten tarvitset 2,5 kg kypsiä tomaatteja, yhden silputun sipulin, kokonaisen valkosipulinkynnen, 80 g suolaa, 750 g sokeria, 400 ml punaviinietikkaa ja mausteita maun mukaan (kokeile runsasta hyppysellistä mausteneilikkaa, yhtä kanelitankoa ja puoli teelusikallista cayennepippuria). Hauduta kaikkia aineksia alhaisella lämmöllä kaksi ja puoli tuntia raskaassa kattilassa. Varmista, että kastike ei tartu pohjaan. Electroluxin induktiokeittotaso sopii tähän täydellisesti tarkan lämpötilansäädön ansiosta. Anna jäähtyä ja sekoita sitten tehosekoittimessa. Säilö steriloituihin purkkeihin.