Savu

Makua tuova savu

Löydä ero lämmin- ja kylmäsavustuksen välillä, kaikkein herkullisimman savustetun pihvin salaisuus sekä ammattikokki Simon Hulstonen maukkaita ruoanlaittoideoita, joissa käytetään savustettua valkosipulia.

Hiillos ja savua

Savulla kypsentäminen

Savua ei ole ilman tulta ja savu on ollut ruokien oleellinen maku aina siitä lähtien, kun ruokaa alettiin valmistamaan tulen avulla. Kautta aikojen savua on käytetty lihan ja kalan säilyttämiseksi pitkiä aikoja savun jättämän suojaavan pinnan ansiosta. Savustettu ruoka on tänä päivänä sekä arvostettua että jokapäiväistä. Tutustu savun erilaisiin käyttötapoihin ruoanlaitossa ja koe tämä iätön tekniikka uudella ja jännittävällä tavalla aineksien julisteemme avulla.

Laseja joihin laitetaan savua

Kylmäsavustettu

Savun avulla voidaan antaa ruoka-aineksille makua ja ne voidaan kypsentää tai säilöä. Tätä tekniikkaa kutsutaan kylmäsavustukseksi, jossa käytetään kytevän tulen savua 20 - 30°C lämpötilassa. Sitä voidaan käyttää erilaisiin aineksiin – kuten kananrintojen, lohen, juuston, voin ja tofun valmistamiseen tai jopa suolaan. Voit kylmäsavustaa myös kotonasi – kotikäyttöön tarkoitetut savustamot ovat yleistyneet viime vuosina.

Lämminsavustettu liha

Lämminsavustettu

Lämminsavustettu ruoka valmistetaan suoralla lämmöllä, altistaen se samanaikaisesti savulle 60 - 80°C lämpötilassa. Myös kotikokit voivat käyttää tätä tekniikkaa lieden päällä käytettävällä savustimella, ulkokäyttöön tarkoitetulla savustimella tai grillillä. Savuinen maku voidaan saavuttaa myös paistaessa pihvejä ja lihaa paistoalustalla. Myös vihannekset voidaan grillata savuista makua varten, mm. munakoisot baba ghanoush -ruoan valmistamiseksi tai pienet purjot niiden makean ja pehmeän vihreän osan ansiosta. Tutustu perinteisiin savustustapoihin julisteessamme.

Pihvi grillillä

Mehukas, Sous Vide -tekniikalla savustettu pihvi

Grillauksessa syntyy erityisiä savun tuottamia makuja. Mehukkaimman, herkullisen ja savustetun pihvin salaisuutemme on esikypsentää liha Sous Vide -höyryuunissa ennen sen paistamista grillissä. Halusitpa sitten raa'an tai kypsän pihvin, tarkka lämpötilansäätö mahdollistaa juuri haluamasi lopputuloksen saavuttamisen. Valitse 54 °C raakaa kypsyystasoa varten, 60 °C puolikypsää ja 70 °C kypsää tasoa varten. Lihan ylikypsennys on mahdotonta, joten mehukas ja maukas lopputulos on aina taattu. Viimeistele pihvi grillissä savun maun lisäämiseksi. Älä anna vuodenaikojen rajoittaa grillaustasi - Infinite Plancha -grillillä saavutat saman lopputuloksen keittiösi keittotasolla.

Savustetut ainekset

Savustettu ruoka on yleistä kaikkialla maailmassa ja sitä esiintyy niin ruotsalaisessa savusillissä kuin savustetussa laamassa Andeilla tai savustetussa humalassa saksalaisessa savuoluessa. Esisavustetut ainekset ovat erittäin suosittuja, kuten esimerkiksi savulohi tai -makrilli sekä savukinkku, -ankka ja -pastrami. Ammattilaiskokki Simon Hulstone käyttää usein savustettua valkosipulia. Tässä videossa hän käyttää sitä esimerkiksi valmistaessaan paistettua kananmaksaa sienien kera, paistettua parsaa ja jopa munakasta aamiaiseksi.