DESIGN & TRENDIT
DESIGN & TRENDIT

Avoin keittiösuunnittelu – Moderni ratkaisu arkeen

Ennen ruoka valmistettiin usein kulissien takana pienissä huoneissa, mutta nykypäivän keittiö on kodin avara sosiaalinen sydän, jossa perhe ja ystävät kokoontuvat yhteen. Keittiön käyttö on monipuolisempaa kuin koskaan, jonka vuoksi sen suunnittelusta on hyötyä.

Nykyinen keittiön elämä ja ruoanlaitto

Ruoka- ja ruoanlaittotrendejä on nykykulttuureissa huomattavan paljon. Keittiö on näiden trendien keskiössä ja sen rooli ja käyttötarkoitukset ovat monialaisia. Mukana on niin perinteistä kotiruokaa kuin laboratoriomaista molekyylikeittoa sekä hitaasti tai ja nopeasti valmistettuja aterioita. Myös nouto- ja kotiinkuljetuspalvelut yleistyvät kovalla vauhdilla. Näiden tekijöiden vuoksi keittiöt tulee suunnitella monikäyttöisiksi. Keittiö on siis ruoanlaiton tärkein tila ja samalla se on myös paikka, jossa vietämme aikaa lasten kanssa, maksamme laskuja ja rentoudumme pitkien työpäivien jälkeen.

Suunniteltu seurustelua varten

Kaikki nämä erilaiset käyttötarkoitukset on otettava huomioon keittiötä suunniteltaessa. Nykyään keittiö on avoin sekä suunnittelun että sen käytön suhteen. Kun keittiön elämä tulee yhä tärkeämmäksi, keittiön suunnittelu ja pohjaratkaisu vaikuttavat huomattavasti ostajaan asunnon ostopäätöksessä.

Suunnittelijat, arkkitehdit ja rakennuttajat löytävät suuria etuja keittiöiden avoimesta suunnittelusta niin, että ne ovat kiinteä osa jokapäiväistä elämää. Keittiön, ruokailutilan ja olohuoneen väliset seinät ovat poissa, mikä tekee uudesta tilasta koko perheen yhteisen tilan.

Muuta kolmiot vyöhykkeiksi

Kun moderni keittiö esiteltiin 50-luvulla, se suunniteltiin "kultaista kolmiota" ajatellen. Kolmion kolme asemaa edustivat rationaalisia liikkeitä ja virtausta. Ruoanlaitto liedellä, valmistus tiskialtaan äärellä ja säilytys jääkaapissa. Tämä malli pätee edelleen jossain määrin, mutta kun keittiössä on enemmän sosiaalista tilaa, kolmiomuotoilu voi aiheuttaa pullonkauloja suunnitteluun.

Jotkut voivat harkita siirtymistä tiukoista kolmiasemista vyöhykemalliseen keittiöön. Nykyajan sosiaalinen ja avokeittiö voidaan suunnitella itsenäisten vyöhykkeiden ympärille. Esimerkiksi yksi leivontaan, yksi valmistukseen, yksi annostukseen, yksi keittokirjojen lukemiseen ja yksi uuden juomien sekoittamiseen. Vyöhykkeiden avulla suunnittelu tarkoittaa sitä, että useammat ihmiset voivat liittyä hauskanpitoon ilman, että he ovat toistensa tiellä. Ne ihmiset, jotka eivät osallistu ruoanlaittoon, voivat käyttää muita käyttämättömiä vyöhykkeitä esimerkiksi keskusteluun. Ihmiskeskeinen ja vyöhykkeitä hyödyntävä keittiösuunnittelu on todellakin toimivaa.

Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

  • Skandinaaviset keittiötrendit

    Skandinaavinen design on usein yksinkertaista, jossa koristelun sijaan on ajateltu käytännöllisyyttä ja toimivia ratkaisuja. Käytännölliset ja selkeät tilat tarjoavat täydellisen perustan kaikentyyppisille ja -kokoisille keittiöille. Skandinaavinen tyyli voi olla täydellinen valinta aloitteleville keittiösuunnittelijoille.

  • Tämä on meidän Electrolux Design DNA

    Onnistunut design ei tapahdu sattumalta. Design DNA Elements on sarja, joka sukeltaa yhdeksään avainkomponenttiin, jotka tekevät Electroluxista erottuvan ja houkuttelevan kuluttajia ja kaikkia heidän aistejaan kohtaan.

  • Electrolux Design DNA - Grafiikka

    Kotimme keittiötuotteet ovat jatkuvassa kehityksessä yhteyksien ja vuorovaikutusten osalta. Emme enää käytä niitä vain perinteisinä työkaluina vaan koemme ne myös älykkäinä designtuotteina kodeissamme.

Ota yhteyttä

Asiantuntijatiimimme on omistautunut auttamaan sinua sekä muuttamaan visiosi merkittäviksi saavutuksiksi.